Jak pečovat o vlasy v sauně: tipy, triky a důležité informace

Jak pečovat o vlasy v sauně: tipy, triky a důležité informace

Saunování je pro mnohé nezbytnou součástí relaxace a péče o tělo. Jak ale horko v sauně ovlivní vaše vlasy a jejich vzhled? Co je pravdy na tom, že saunování pomáhá růstu vlasů? Nebo jim spíše škodí? Pojďme se společně podívat na to, proč a jak chránit vlasy před vysokou teplotou v sauně a jak zlepšit jejich stav. Naučíme vás, jak správně pečovat o vlasy a udržet je zdravé a silné během saunování i po něm.

Proč budou vaše vlasy saunu milovat. A infrasaunu taky.

Teplo v sauně zvyšuje průtok krve v pokožce. Což ale také znamená, že se současně prokrví i vlasové folikuly.

A to je to, co chcete.

Vyšší průtok krve totiž podporuje regeneraci pokožky a zároveň zlepšuje růst vlasů. Krev efektivně přenáší kyslík a živiny do celého organismu a vlasy tak mohou být silnější, pevnější a méně lámavé.

Některé studie vlivu sauny na organismus potvrzují, že teplo v sauně stimuluje vitalizaci vlasů a zároveň pomáhá tělu vylučovat toxiny a nežádoucí látky. Ty odchází z organismu pryč společně s potem.

Což může vést ke zdravějšímu vzhledu vlasů.

Péče o vlasy v sauně

V infrasauně to je trochu jinak.

Teploty vzduchu jsou v infrakabinách mnohem nižší, ale infrazáření dokáže ohřívat pokožku přímo. Takže ji také dostatečně prokrví. Někdy dokonce více než finská sauna.

Navíc blahodárné infrazáření proniká i přímo do vlasů.

Infrapaprsky dokáží ve vlasech zvýšit produkci keratinu, který má pozitivní vliv na jejich pevnost a strukturu.

Infračervené záření navíc prodlužuje růstovou fázi vlasů, takže může předcházet jejich vypadávání a zároveň napomáhá jejich obnově.

Pojďme si tedy pozitivní vlivy saunování na vlasy shrnout:

  • vyšší prokrvení pokožky hlavy a lepší výživa vlasových folikulů
  • detoxikace a vyplavení toxických látek, což vede ke zdravějšímu vzhledu vlasů
  • sauna může pomoci zbavit vás lupů zvýšeným prokrvením pokožky hlavy

 

Možné negativní vlivy sauny na vlasy a proč je dobré vlasy v sauně chránit

Uvnitř finské sauny mohou teploty dosahovat i 100 °C. Což vlasům nemusí dělat tak úplně dobře. Navíc je zde nízká vlhkost vzduchu a takové prostředí může vlasy vysušit. Pak jsou náchylnější k lámání a třepení konečků.

Vlasy v sauně byste měli chránit zejména pokud je máte jemné, suché nebo barvené. Vysoké teploty mohou způsobit vyblednutí a poškození barvy vlasů či přímo jejich struktury (zvláště, pokud máte vlasy ošetřené chemickými barvivy).

Klima uvnitř sauny často způsobí i neposlušnost vlasů. V takovém případě se nejedná o trvalé poškození, ale vaše vlasy mohou být po sauně krepaté a nezvladatelné.

Ochranu vlasů v sauně proto doporučujeme úplně všem.

Aby zůstaly krásné, zdravé a lesklé.

Pečujte o své vlasy i v sauně

 

Jak správně chránit vlasy v sauně?

Než vejdete do vyhřáté sauny, věnujte péči nejen pokožce těla, ale i vlasům. Pokud jde o saunování se suchými nebo naopak vlhkými vlasy, existují různé názory.

Podstatné však je, vlasy chránit.

A pak je už jedno, zda jste je předtím navlhčili nebo zůstaly suché.

Dlouhé vlasy nenechávejte v sauně rozpuštěné, ale raději je zapleťte do culíku nebo smotejte do uzlu. Stačí, když nebudou volně vlát. Pospolu budou lépe odolávat teplu.

Lakované nebo nagelované či jinak nastylované vlasy před saunováním opláchněte a tyto přípravky dokonale omyjte. Vlasům prospěje, když budou moci v sauně volně dýchat.

Během saunování to raději nepřehánějte s teplotou a nepřekračujte doporučenou dobu saunování. Příliš vysoká teplota nebo zbytečné prodlužování pobytu uvnitř sauny vám může způsobit nejen škodu na vlasech, ale i na pokožce a můžete si dokonce přivodit i nepříjemný úpal.

Pijte. Raději více než méně. Dodržujte pitný režim kvůli vnitřní hydrataci organismu. To je důležité pro vlasy i celé tělo.

Jako ochranu vlasů před teplem sauny můžete použít trochu vlasového séra na silikonové bázi nebo hydratační výživy. Rovnoměrně jej rozetřete na vlasy a tím je dostatečně ochráníte a navíc jim dodáte i výživu. Použít můžete i jakýkoli olej.

Podstatné je udržet vlhkost v pokožce hlavy a ve vlasech.

V případě výživy nebo vlasového kondicionéru pak teplo sauny zesílí jejich pozitivní účinky.

Pečujte o své vlasy v sauně

Pro 100 % ochranu před teplem vlasy zabalte.

Nejjednodušší a nejlevnější volbou je klasický ručník. Ten navlhčete a smotejte z něj na hlavě turban. Během saunování jej můžete průběžně navlhčit.

A pro pravidelné saunování si pořiďte saunovou čepici.

Jsou vyrobeny z přírodních materiálů a existují modely v univerzální velikosti nebo speciální pro malé děti i dospělé. Hrubší povrch čepice pomáhá jemně masírovat pokožku a pomáhá tak k lepšímu prokrvení.

Saunovací čepice chrání proti teplu a přehřátí nejen vaše vlasy, ale i to nejcennější co všichni máme – mozek. Protože ani tomu nemusí dělat velké teplo dobře.

 

Nejlepší saunovací čepice, které jsme vyzkoušeli za vás:

 O vlasy v sauně pečujte i svým dětem

Ochrana vlasů a hlavy pro slečny a dámy:

 

Kompletní nabídku ochrany hlavy do sauny najdete zde.

Po saunování bude vaše hlava určitě zpocená. Vlasy si proto opláchněte vodou (včetně celého těla) a pečlivě smyjte přípravky, které jste na ochranu vlasů použili.

zpět