Jak vybrat saunové vědro a proč nesmí chybět v žádné sauně

Jak vybrat saunové vědro a proč nesmí chybět v žádné sauně

Možná si říkáte – obyčejné vědro, to nemůže být žádná věda, kouknu na e-shop, vyberu a objednám. Málokdo si ale uvědomuje, že saunová vědra jsou klíčovým doplňkem každé sauny. A nabídka je opravdu široká: vědra se liší rozměry i použitými materiály. V našem článku vám poradíme, jak se v nabídce zorientovat a vybrat to nejlepší vědro pro vaši saunu.

Proč je saunové vědro tak důležité?

Finská sauna je charakteristická poměrně vysokou teplotou, často i kolem 100 °C a suchým vzduchem. Takové prostředí uvnitř sauny přispívá k vysoce efektivnímu pocení a je to přesně ten důvod, proč do sauny chodíme.

Polijte rozžhavené lávové kameny na kamnech vodou a vyvalí se oblaka vodní páry. Rychlý nárůst vlhkosti je spojený s návalem horka, takže se zvýší intenzita pocení.

Navíc, když do vody, kterou poléváte horké kameny, přidáte pár kapek vonné esence, bude to v sauně vonět a saunování bude zase o kousek příjemnější.

Abyste měli vodu v sauně kde mít, potřebujete mít někde po ruce saunové vědro.

A také naběračku, která slouží k polévání saunových kamenů

 

Dřevěné polévací dřevo 

 

1. Materiál a kvalita

Obvykle jsou saunová vědra vyrobena ze dřeva, plastu nebo nerezové oceli. Každý materiál má své výhody a nevýhody, záleží na vás, kterému dáte přednost.

Dřevěná vědra:

Mají tradiční rustikální vzhled a hodí se proto do většiny saun. Vyrábí se z cedru, modřínu a dalších dřevin, které dobře odolávají vlhkému a horkému prostředí. Protože se dřevo vědra postupně sesychá a mohlo by časem prosakovat, mají uvnitř plastovou vložku.

Náš tip: dřevěné vědro s naběračkou nebo modřínové vědro

Plastová vědra:

Tato varianta je cenově dostupnější a velmi snadno se udržuje a čistí. V dnešní době je úroveň zpracování plastu na vysoké úrovni, takže i plastové vědro může vypadat poměrně dobře a často imituje jiný materiál (kámen, dřevo). My plastová vědra nenabízíme, protože preferujeme přírodní materiály.

Ocelová vědra:

Kovová vědra jsou velmi odolná a mají v podstatě neomezenou životnost. Protože je ale kov výborný tepelný vodič, bývá ocelové vědro na dotyk horké. Tuto nepříjemnou vlastnost výrobci řeší tak, že i kovové vědro mívá dřevěnou rukojeť a dotyku horkého kbelíku se vyhnete i díky naběračce.

Náš tip: černé ocelové vědro s naběračkou nebo nerezové ocelové vědro

 

Ocelové polévací vědro 

 

2. Objem a velikost

Dalším důležitým faktorem je objem saunového vědra, tj. to jaké množství vody se do něj vejde. Jednoduché pravidlo říká, že objem vědra by měl odpovídat rozměrům vaší sauny.

Malá saunová vědra jsou určena pro menší sauny nebo pro jednotlivce, zatímco větší vědra jsou vhodná pro velké sauny nebo větší skupiny lidí.

Objem vědra přímo závisí na tom, jaké množství páry potřebujete v sauně vytvořit.

Nejčastěji se v nabídce setkáte s objemem vědra kolem 4 litrů, do těch větších se vejde 5 i více litrů vody.

 

3. Design

Estetický vzhled saunového vědra může vhodně doplnit celkový design vaší sauny. Nebo s ním být naopak záměrně v opozici. Existuje mnoho variací věder – od tradičních až po vysoce moderní a minimalistické styly.

Tady je to jednoduché: vyberte takový design vědra, který bude lahodit vašemu oku.

 

4. Rukojeť

Vědro budete často přenášet. U rukojeti proto preferujte praktičnost nad vzhledem, protože manipulace s vědrem musí být především snadná.

Rukojeť slouží k pohodlnému držení a také vylévání.

Design rukojeti je většinou dvojí:

  • klasická sklápěcí půlkruhová rukojeť
  • kolmý držák vycházející z jednoho místa vědra

 

Do své sauny si pořiďte i polévací vědro 

 

5. Cena

Cena saunového vědra se odvíjí od materiálu, velikosti, designu a případně i značky výrobce. Faktem také je, že poměr ceny vědra k ceně vaší sauny je zanedbatelný.

Mějte na paměti, že kvalitní a dražší vědro určitě vydrží déle.

Tento článek vám snad při výběru alespoň trochu pomůže.

Tipy ke správnému používání saunového vědra 

  • po saunování vždy vodu z vědra vylijte
  • kovové vědro pokaždé vytřete do sucha
  • dřevěné vědro nenechávejte v sauně, pokud není dostatečně větraná
  • používejte jen čerstvou, studenou a čistou vodu
  • do vody můžete přidat pár kapek vonné esence
  • vodu z vědra můžete použít i v sauně k osvěžení a ochlazení těla
  • během saunování mějte vědro v dosahu
  • pozor na bezpečnost nebo vylití vody v sauně


Saunové vědro
není jen obyčejná nádoba na vodu. Je to zásadní součást sauny, která přispívá k lepším zážitkům a nesmí proto chybět v žádné sauně.

zpět